RUDI KAVA, Rodolfo Di Giamberardino s.p.
Kidričeva 5, 1370 Logatec
+386 41 862 824

Blog

Potovanje Kave: Od zrna do skodelice popolnega užitka

Vstopite v svet čarobnega napitka, ki nas prebuja že stoletja – svet kave. Ste se kdaj vprašali, kako majhno zrno postane dišeča skodelica kave, ki vas vsako jutro popelje v nov dan? Pridružite se nam na razburljivem popotovanju od plantaže do skodelice ter odkrijte vse faze procesa, ki omogočajo nastanek tega čudovitega napitka.

V tem članku si bomo podrobno ogledali celoten potek obdelave kave, od njene rasti na plantaži do pripravljene skodelice, ki jo imate pred seboj.

 

Rast kavovca Vse se začne na oddaljenih kavnih  plantažah po vsem svetu Na začetku potovanja stoji grm kavovec. Ta zahtevna rastlina potrebuje ugodno podnebje, pravočasno zalivanje ter skrbno nego. Kavovci uspevajo predvsem v tropskih regijah, kjer se oblikujejo značilni zrnati sadeži, imenovani kavna češnja.

Kavna drevesa, večinoma sorte Coffea arabica in Coffea canephora (robusta) rastejo na višinah med 600 in 2000 metri nadmorske višine.

 

Nabiranje in Obiranje Zrn Kave;  Na začetku tega neverjetnega potovanja stojijo pridni kmetje, ki s posebno skrbjo negujejo drevesa, da zagotovijo optimalne pogoje za rast in zorenje kavnih češenj. Ko češnje dosežejo pravo stopnjo zrelosti, so pripravljene za nabiranje. Ta se oberejo ročno ali s pomočjo strojev (mehanski način je značilen za komercialno kavo), odvisno od prakse na posameznem nasadu. Nabiranje zahteva natančnost, saj se le popolnoma zrele plodove uporabijo za nadaljnjo obdelavo.

 

Sušenje  Sledi korak sušenja, kjer se zrna za več dni razporedijo na sončne sušilne mize imenovane tudi african beds. To omogoča, da se zrna enakomerno posušijo in se pri tem začnejo razvijati kompleksni okusi.

Pri suhem postopku kavne plodove najprej več dni sušijo na soncu, nato s posebno napravo ločijo lupino in zrna, nakar zrna sortirajo po velikosti. Tako pridobljeni kavi pravijo naravna ali neoprana kava.

Pri mokrem postopku, ki je bolj zapleten in dražji, se še svežim kavnim zrnom loči lupino od zrna nato zrna v velikih bazenih namakajo v vodi dva do tri dni, kjer poteka fermentacija s čimer odstranijo ostanke sveže lupine. Pri nekaterih vrstah kave fermentacija povzroči spremembo oz. izboljšanje aromatičnih sestavin. Po fermentaciji zrna operejo in izločijo premalo zrela zrna, temu pa sledi sušenje on odstranjevanje fine ovojnice zrna.

 

Praženje- Ustvarjanje Arome in Okusa– Praženje je ključen korak, ki doda kavnim zrnom edinstven okus, vonj in barvo. Med praženjem se zrna segrevajo na visokih temperaturah, pri čemer se spreminjajo tako njihova kemična sestava kot tudi zunanji videz. Odvisno od stopnje praženja, ki lahko variira od svetle do temne, se razvijejo različne arome in okusi.

 

Mletje – Po praženju so ohlajena zrna pripravljena za mletje. Pomembno je izbrati pravilno stopnjo mletja glede na način priprave kave – od finega mletja za turško kavo do drobnega mletja za espresso in bolj grobega mletja za pripravo na filter način. Po mletju sledi pakiranje, kjer so sveže mleta kavna zrna zatesnjena v vakuumsko zaprtih embalažah ali vrečkah s posebnim ventilom, ki omogoča sproščanje ogljikovega dioksida iz zrn.

 

Priprava Kave in Uživanje Končno ste prispeli do najokusnejše faze – do skodelice kave! S pomočjo izbranih metod priprave, kot so turška priprava kave, espresso, filter, aeropress ali French press pripravimo napitek, ki ga tako nestrpno pričakujemo. Glede na izbrani način priprave si izmerite ustrezno količino mletih kavnih zrn, jih prelijte oz. prevrite z vročo vodo in počakate, da se čarobna aroma sprosti. Aroma kave nas očara že v prvem trenutku, medtem ko prvi požirek razkrije bogato paleto okusov, ki smo jih pripravljeni uživati do zadnjega požirka.

 

Kava je resnično neprecenljiva umetnost in znanost, ki združuje ročno delo, strokovno znanje in strast do popolnega okusa. Vsaka skodelica je rezultat trdega dela in pozornosti do detajlov, ki se začnejo na nasadih in končajo v naših skodelicah. Tako da, naslednjič, ko boste uživali v dišeči skodelici kave, se spomnite, da je za njo več kot le preprost napitek – to je rezultat skrbnega procesa, ki nas povezuje z oddaljenimi nasadi in prizadevnimi ljudmi po vsem svetu.