RUDI KAVA, Rodolfo Di Giamberardino s.p.
Kidričeva 5, 1370 Logatec
+386 41 862 824

Blog

ZANIMIVA DEJSTVA O KAVI

Po vrednosti je kava poleg nafte najpomembnejša surovina in za vodo najpogostejša uporabljena pijača na svetu, vsako sekundo se spije 56 skodelic kave, na dan jih izpraznimo približno 2,3 milijarde.

Kava je bila odkrita v 9. stoletju v Etiopiji.

Kava je napitek iz prevretih zmletnih zrn rastline kakavovca- zimzeleno drevo ali grm, izvira iz Afrike, kjer nekultivirano raste še danes.

Večino kave za prodajo gojijo v približno 80 državah južne in centralne Amerike, Karibov, Afrike in Azije. Največji proizvajalki pa sta nedvomno Brazilija in Kolumbija sledijo pa ji Vietnam, Indonezija, Mehika.

Semena izločijo iz plodov , ki so podobna češnjam.

Predelava poteka po suhem in mokrem postopku, z mokrim postopkom pri katerem semena fermentirajo dobijo boljšo kavo.

 

Ostaja približno 60 vrst kave, komercialno najpomembnejše med njimi pa so 4:

Kava Arabika; predstavlja kar 85% do 90% proizvodnje

Kava Robusta; predstavlja 10% do 15% svetovne proizvodnje,

Kavi Liberika in Ekscelsa pa skupaj prispevata cca. 1% proizvodnje.

 

Mešanice kave

V mešanicah praženih kav sta najpogostejši vrsti arabica in robusta. Robusta kave so močne, vsebujejo več kofeina in so manj aromatične, medtem ko so arabica kave bolj blage in zelo aromatične.

Nobena posamezna sorta kave nima vseh lastnosti, ki jih od dobre kave želimo- zato so proizvajalci pražene kave že od nekdaj mešali različne sorte z namenom, da bi združili dobre lastnosti posameznih sort in ustvrailimešanico z zaokroženo aromo in okusom ter tako ustregli potrošnikom.

Mešanice praženih kav se med seboj ločijo po razmerju in vsebnosti posameznih vrst kave, kot tudi po njihovi kvaliteti in poreklu.

Priprava mešanice oziroma recepture iz posameznih vrst kave je velika umetnost in skrivnost vsake pražarne.  V naši mikro pražarni vam nudimo tri mešanice kave in sicer Soul blend, Premium blend obe arabiki ter Supreme blend, ki jo sestavlja 85% zrn arabike in 15% robuste.

 

Specialty coffee

Industrijska kava je človeku pokvarila prvinski okus.

Specialty coffee je visokokakovostna kava, ki raste v posebnih mikroklimatskih pogojih nad 1200 m nadmorske višine. S skrbnim ročnim obiranjem in strokovnim praženjem v kavnih zrnih razvijamo edinstvene okuse in poudarjamo njene naravne arome.

 

Kava brez kofeina

Kave brez kofeina ne moremo vzgojiti- lahko pa ga naknadno odstranimo

Včasih so izluščili sredico zrna in zmleli samo lupino, danes pa kavinim zrnom kofein odstranjujejo s topili. Najprej zrna namočijo v vodi, nato s topili (etil acetat, utekočinjen ogljikov dioksid ali metilen klorid), ki so zdravju neškodljiva, odstranijo kofein, zrna sperejo z vodo in posušijo.

 

Vrsta kave glede na način mletja oz. glede na način priprave kave:

grobo mleta kava- za filter kavo

srednje drobno mleta kava- za aparate, ki črpajo vodo ali paro skozi kavo

fino mleta pražena- za pripravo turške kave

 

Za dobro kavo v skodelici so obvezne okoliščine kot so kvalitetna zelena kava, pravilno praženje ter dobra oprema in dober barista, torej človek, ki dela z avtomatom in kavo.